Cum adaug un inventar?

Manual > Manualul Bibliotecarului > Intrebari > Cum adaug un inventar?

După ce s-a adăugat sau importat o monografie se pot adăuga unul sau mai multe numere de inventar pentru aceasta.
Pasul 1: Din meniul principal se selectează meniul Prelucrare Monografii submeniul Monografii. Se pot alege Monografii, Seriale, Articole, Audio-Video. Pe fiecare linie de înregistrare există butonul Inventare pe ultima coloană.

Pentru a adăuga un număr de inventar se face click pe butonul Inventare care se află pe ultima coloană a tabelului. Se va deschide o nouă fereastră pentru adăugare inventar.
Se va deschide fereastra de inventare.

Se dă click pe butonul cu simbolul + din bara de jos a ferestrei pentru completarea informațiilor despre exemplar.

Atenție: Câmpurile marcate cu simbolul * sunt obligatorii.
- Câmpul Barcode reprezintă codul unic al cărţii (eventual consemnat pe etichetă). Acesta poate conţine litere şi cifre, dar e recomandat să conțină doar cifre.
- Câmpul Număr inventar conţine trei componente:
o prefix (pentru bibliotecile care au mai multe depozite de inventare poate fi utilă diferențierea cu ajutorul acestui prefix. De exemplu, numărul inventar 12300 din locația 1 este diferențiat de numărul inventar 12300 din locația 2 completând prefixul L1 pentru primul, și L2 pentru al doilea. În acest caz se vor obține numerele de inventar L112300 și L212300). De obicei, cele mai multe biblioteci nu vor folosi acest sistem de prefixare, pe care nu îl recomandăm.
o număr inventar: este necesar pentru identificarea exemplarului și poate conține numărul pe care l-ati asociat exemplarului la introducerea în bibliotecă.
o sufix: același principiu ca și la prefix. (nerecomandat)
- Câmpul Circulaţie reprezintă regimul de împrumut.
- Câmpul Gestiune reprezintă localizarea monografiei în bibliotecă. În funcţie de gestiune se pot configura numărul de zile pentru împrumut, bibliotecarul care are drepturi de a împrumuta cărţi din această gestiune, etc.
- Câmpul Localizare reprezintă localitatea (dacă este cazul).
- Câmpul Preţ: se va completa folosind separatorul pentru bani punctul, nu virgula. De exemplu, prețul 15,20 nu va fi acceptat, însă prețul 15.20 va reprezenta 15 și 20 de sutimi. (bani, cenți, etc.)

O reprezentare video a adăugării şi modificării de monografii: